ΕΙΣΗΓΗΣΗ: Συνεχής καταγραφή γλυκόζης σε ασθενείς με ΣΔ

 

Περίληψη

Κάθε άτομο με διαβήτη θα πρέπει να εκπαιδεύεται σωστά από εξειδικευμένο διαιτολόγο προκειμένου να μπορεί να εκτιμήσει τη συνολική διατροφική κατάσταση και να δημιουργεί ένα πιο εξατομικευμένο συνολικό πρόγραμμα γευμάτων. Η διατροφική θεραπεία θα πρέπει να ευθυγραμμίζεται με το συνολικό πρόγραμμα θεραπείας, συμπεριλαμβανομένης της σωματικής δραστηριότητας και το είδος της φαρμακευτικής αγωγής.

Η συσκευή συνεχούς καταγραφής γλυκόζης (CGM) είναι μια τεχνολογικά προηγμένη συσκευή αυτοπαρακολούθησης που ανιχνεύει γλυκόζη στο διάμεσο υγρό, προσδιορίζοντας έτσι έμμεσα τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Η συσκευή CGM επιτρέπει στο άτομο με ΣΔ να παρατηρήσει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και να κατανοήσει τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ της διατροφής, της σωματικής δραστηριότητας και της φαρμακευτικής αγωγής, παρέχοντας στους επαγγελματίες υγείας ένα μοναδικό εκπαιδευτικό εργαλείο. Τα συστήματα CGM έχουν σημαντικό ρόλο στην εκτίμηση της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας στη θεραπεία του ΣΔτ1 αλλά και του ΣΔτ2, ενώ επιπλέον βελτιώνουν τη γλυκαιμική διαχείριση, συμβάλλουν στη διαχείριση των υπογλυκαιμιών και στην καλύτερη διαιτητική θεραπεία, αφού αποτυπώνουν την επίπτωση της διατροφής στα μεταγευματικά επίπεδα γλυκόζης και δίνουν στοιχεία για τη μεταβλητότητα της γλυκόζης. Ειδικότερα, στο ΣΔτ1, η χρήση συστημάτων CGM έχει σχετισθεί με μείωση της HbA1c κατά 0.5- 1% χωρίς αυξημένο κίνδυνο υπογλυκαιμίας. Η συσκευή CGM μπορεί να ανιχνεύσει διακυμάνσεις που δεν θα είχαν βρεθεί μέσω συμβατικών αυτοελέγχων με μέτρηση από δείγμα αίματος δακτύλου.

Αν και προς το παρόν η χρήση του CGM δεν είναι κοινή πρακτική, είναι μια σύγχρονη μέθοδος που παρέχει σημαντικές και άμεσες πληροφορίες, χρήσιμες για τον προσδιορισμό της δοσολογίας ινσουλίνης, αλλά και για την παρακολούθηση της επίδρασης της διατροφής στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Σημαντικές Ημερομηνίες

Ημερομηνίες Συνεδρίου: 9-12.12.2021 

Λήξη Υποβολής Περιλήψεων: 30.09.2021 

Διοργάνωση

210 3668842, 892, 856
210 36 43 511
[email protected]

Ακολουθήστε μας