Σημείωμα του σκηνοθέτη Αλέξανδρου Μερκούρη

 

To ντοκιμαντέρ «Το Τέλειο Γεύμα» είναι μια προσπάθεια ανάδειξης της σημασίας που έχουν οι επιλογές που κάνουμε καθημερινά όσον αφορά τη διατροφή μας. Επιλογές που έχουν αντίκτυπο τόσο στην υγεία μας, όσο και στην υγεία του πλανήτη. Στην προσπάθεια αυτή βρεθήκαμε μπροστά σε αντιφάσεις και ερωτήματα. Πώς μια διατροφή που βασίστηκε σε φτωχά και απλά υλικά αποτελεί την πιο πλούσια σε διατροφικά συστατικά δίαιτα στον κόσμο;

 

Πώς ενώ όλοι γνωρίζουμε την αξία της μεσογειακής διατροφής συνεχίζουμε να καταφεύγουμε σε πρόχειρες  και επεξεργασμένες τροφές; Και γιατί η Κρήτη που αποτελεί γενέτειρα  της Μεσογειακής διατροφής έχει σήμερα ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας στην Ευρώπη;

 

Κάνουμε ένα βήμα πιο πέρα και βλέπουμε τη μεσογειακή διατροφή μέσα από το μικροσκόπιο. Συναντάμε επιστήμονες της διατροφής που μας εξηγούν πώς τα συστατικά ενός μεσογειακού πιάτου βοηθούν τον οργανισμό μας να αναπτύξει μηχανισμούς άμυνας από τις πιο διαδεδομένες ασθένειες τις εποχής μας όπως είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα, οι διαφορετικοί τύποι καρκίνου αλλά και η άνοια.

 

Από τον μικρόκοσμο των συστατικών περνάμε στον μακρόκοσμο της Γης και συναντάμε ανθρώπους που μαγειρεύουν και ζουν με ό,τι έχει να τους προσφέρει κάθε τόπος και κάθε εποχή. Σε μια εποχή ανεξάντλητων, έτοιμων επιλογών, επιστρέφουμε στη φύση και στις πρώτες ύλες που αυτή μας προσφέρει. Ανακαλύπτουμε ότι η μεσογειακή διατροφή μπορεί να αποτελέσει έναν πιο βιώσιμο τρόπο ζωής για τον πλανήτη και τα άτομα που ζουν πάνω σε αυτόν.

 

 

Τι είναι το τέλειο γεύμα για εσάς;

 

Αυτή ήταν η ερώτηση που θέσαμε σε όλους τους συμμετέχοντες για τις ανάγκες του ντοκιμαντέρ. Όλοι μας έδωσαν διαφορετική απάντηση. Κάποιες ήταν καθαρά επιστημονικές, με ποσοστά πρωτεϊνών και υδατανθράκων ανά γεύμα, κάποιες έδωσαν έμφαση στους γευστικούς συνδυασμούς ενώ κάποιες έδιναν βάση στη καλή παρέα γύρω από ένα τραπέζι. Το τέλειο γεύμα μπορεί να μην είναι το ίδιο για όλους, αλλά είναι σίγουρα μεσογειακό!

Σημαντικές Ημερομηνίες

Ημερομηνίες Συνεδρίου: 8-10/12/2023 

Λήξη Υποβολής Περιλήψεων: 24/9/2023 

Διοργάνωση

210 36 68 856-853-855
210 36 43 511
[email protected]

Ακολουθήστε μας